De meest gestelde vragen

over onze trouwfotografie

Is het ook mogelijk om 1 bruidsfotograaf te boeken in plaats van 2 bruidsfotografen?
Nee het is niet mogelijk om 1 fotograaf te boeken voor jullie trouwdag. Wij geloven in onze werkwijze en de combinatie van onze foto’s (foto’s uit twee verschillende standpunten/hoeken). Ook kunnen we ons tijdens jullie trouwdag opsplitsen om zo bijvoorbeeld de voorbereidingen van zowel bruid als bruidegom tegelijkertijd vast te leggen. We werken al jaren samen en zijn goed op elkaar ingespeeld, zo krijgen we de reportages die jullie in de voorbeelden op onze site en in voorbeeldalbums zien. Omdat we overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van een tweede fotograaf voor het maken van de trouwreportage hebben we besloten dat bruidsparen altijd de tweede fotograaf helemaal gratis krijgen!

Staan jullie prijzen vast of kunnen we nog korting krijgen?
Onze pakketprijzen staan vast en zijn gebaseerd op de grote hoeveelheid uren die wij in iedere bruiloft steken. Dit is niet alleen op de dag zelf, maar voornamelijk na jullie bruiloft, wanneer wij onze foto’s samenvoegen, uitzoeken en bewerken. Ook aan het vormgeven van een trouwalbum dat helemaal bij jullie wensen past besteden we veel tijd. Om deze reden worden er geen kortingen gegeven.

Hebben jullie minder te besteden? Dan is het wel mogelijk om een persoonlijk trouwpakket samen te stellen met minder uren fotografie, minder foto’s, geen vormgeving van het trouwalbum of zonder andere extra’s.

Op jullie website staan trouwpakketten vanaf 4 uur, is het ook mogelijk minder uren fotografie te kiezen?
Dit is mogelijk, maar dit raden wij niet aan. Wij zijn van mening dat we de beste reportages maken wanneer we daar de tijd voor kunnen nemen. Zo hoeft niet alles snel snel (want dat is het laatste dat jullie willen op jullie trouwdag!) en zijn jullie meer ontspannen. Wij adviseren zelf een trouwreportage vanaf 6 uur fotografie om een mooi compleet verhaal van jullie dag te krijgen, maar 4 uur fotografie is wel het minimum om de ceremonie, de fotoshoot en eventueel het ophalen van de bruid in beeld te brengen. Met 6 uur fotografie kunnen we vanaf de voorbereidingen (of eventueel vanaf het ophalen van de bruid) tot in ieder geval het diner fotograferen, wat al een mooie fotoreportage geeft. Het zijn de foto’s die jullie na de bruiloft nog hebben, dus een volledig verhaal van jullie dag is vaak erg waardevol om te hebben. Mochten jullie toch graag minder uren willen dan is de prijs in overleg. Bij minder dan 6 uur trouwfotografie worden er buiten Zwolle of Hoogeveen wel reiskosten in rekening gebracht. Vanaf 6 uur trouwfotografie zijn de reiskosten binnen heel Nederland inbegrepen.

Fotograferen jullie ook de voorbereidingen van de trouwdag?
Dat kan wanneer jullie dat willen! En dat heeft zeker onze voorkeur! Het liefst zijn wij er al tijdens de voorbereidingen bij, zodat we ook foto’s kunnen maken van jullie trouwkleding, de schoenen, parfum en natuurlijk alle voorbereidingen zelf vast kunnen leggen. ‘s Ochtends zijn er vaak al veel bijzondere momenten, zoals een moeder die haar dochter in haar jurk helpt of de eerste keer dat je jezelf in de spiegel ziet nadat je helemaal klaar bent, maar ook is het heel leuk om van elkaar te zien hoe jullie de ochtend hebben beleefd. De voorbereidingen kunnen we bij zowel bruid als bruidegom tegelijkertijd vastleggen.

Hoeveel tijd moeten we ongeveer inplannen voor de fotoshoot en groepsfoto’s tijdens onze trouwdag?
Wij raden aan om minimaal 1,5 uur of 2 uur voor de fotoshoot op jullie trouwdag te rekenen. Dit is zonder reistijd of tijd die jullie nodig zijn om in en uit de auto te stappen. Zo is er voldoende tijd en kunnen we een ontspannen fotoserie maken.

De groepsfoto’s met familie en vrienden kunnen meestal binnen 30 minuten gemaakt zijn, afhankelijk van het aantal verschillende foto’s die jullie willen. Een goede tip is om de ceremoniemeester een lijstje te geven van de foto’s die jullie willen maken zodat hij/zij jullie gasten alvast bij elkaar kan roepen terwijl de vorige foto gemaakt wordt. Dit scheelt tijd!

Zijn de reiskosten altijd inbegrepen bij de kosten van de reportage?
Binnen Nederland zijn de reiskosten en reistijd bij trouwfotografie vanaf 6 uur altijd inbegrepen. Vanaf 6 uur trouwfotografie worden er dus geen extra reiskosten of reisuren in rekening gebracht, ongeacht waar jullie bruiloft in Nederland plaats zal vinden! Voor bruiloften van minder dan 6 uur rekenen we wel de reiskosten die wij maken voor reiskosten buiten Zwolle of Hoogeveen. Een bruiloft in het buitenland? Natuurlijk leggen we deze ook graag vast, de reis- en verblijfkosten zijn dan in overleg.

Krijgen we alle foto’s van onze trouwreportage of werken jullie met een vast aantal foto’s?
Ja, jullie krijgen na de bruiloft alle geselecteerde foto’s van jullie trouwdag digitaal op usb stick. Wij werken niet met een maximum aantal foto’s en vinden dat jullie zelf over alle mooie, bijzondere en belangrijke momenten van jullie bruiloft moeten beschikken. Wel voegen we na de trouwreportage onze foto’s samen en maken een grote selectie van de beste/leukste/meest spontane foto’s van jullie en jullie gasten. Hoeveel foto’s dit zijn hangt af van het aantal geboekte uren en het aantal momenten dat we fotograferen op jullie trouwdag. Foto’s waar bijvoorbeeld gasten hun ogen dicht hebben of dubbele foto’s voegen niets toe aan de reportage en halen we er tussenuit. Waardoor een grote selectie foto’s met de mooiste momenten overblijft van minimaal 250 foto’s (maar in de praktijk zijn dit er altijd meer!).

Worden de foto’s die we krijgen bewerkt?
Tijdens het fotograferen houden we zoveel mogelijk rekening met de compositie e.d. Maar na het maken van de selectie gaan we alle foto’s bij langs en kijken we naar de juiste belichting, eventueel wat extra contrast of net een iets andere uitsnede. Ook kijken we naar kleur omdat we met verschillende camera’s en objectieven fotograferen kan hier soms een klein verschil in zitten. Dit zijn standaard correcties waardoor alle foto’s goed op elkaar aansluiten en echt één geheel worden. Met de nabewerking van de foto’s geven we onze eigen draai aan de foto’s!

Mocht er nou een klein bultje, rood vlekje, krasje of bijvoorbeeld muggenbult op jullie gezicht of op een arm zitten dan is het natuurlijk geen enkel probleem om deze weg te halen. Dit doen we in overleg.

Uiteraard krijgen jullie alle foto’s sowieso in kleur. Een aantal van de foto’s zullen we daarnaast ook omzetten naar zwart/wit. Deze extra bewerkte foto’s in zwart-wit staan ook op jullie usb stick. We houden van pure en frisse foto’s. Daarom doen wij fotobewerkingen zoals kleuraccenten in een zwart/wit foto en sepia niet.

Kunnen we de RAW bestanden krijgen en zijn de foto’s die we krijgen zelf af te drukken?
Wij leveren nooit de originele RAW werkbestanden waarin we fotograferen. Jullie krijgen de bewerkte .jpg bestanden in hoge resolutie (groot formaat) die jullie zelf af kunnen laten drukken wanneer jullie dat zouden willen. Natuurlijk kunnen wij ook (groot formaat) afdrukken op verschillende materialen voor jullie verzorgen.

Zijn de foto’s die we krijgen rechtenvrij?
De foto’s van iedere fotoreportage zijn niet geheel rechtenvrij. Het copyright van de foto’s blijft altijd in handen van de fotograaf. Dit betekend dat jullie de foto’s niet commercieel mogen gebruiken zonder onze toestemming. Natuurlijk mogen jullie voor privé gebruik doen met de foto’s wat jullie willen. En ook het delen van foto’s op jullie Facebook pagina (met logo en/of naamsvermelding) is uiteraard helemaal prima.

Onze planning is iets gewijzigd maar in het ondertekende contract staat een bepaald aantal uren fotografie, kan dit nog aangepast worden?
Omdat het contract vaak al meer dan een half jaar vooraf wordt vastgelegd komt het vaker voor dat het aantal uren nog iets veranderd ten opzichte van wat afgesproken was. Extra uren bijboeken is geen probleem en worden apart gefactureerd. De uurprijs hiervoor is 150,00 euro.

Stel dat er op de dag zelf blijkt dat er een extra uur fotografie nodig is, kan dat?
We hebben vooraf een bepaald aantal uren fotografie afgesproken, maar mocht op jullie dag blijken dat jullie graag meer momenten vastgelegd willen hebben dan is dat natuurlijk mogelijk. Op jullie trouwdag plannen we niets anders in. We vertrekken dan ook pas wanneer jullie hier toestemming voor geven.

Wat als één van jullie ziek is?
Gelukkig zijn we beide vrijwel nooit ziek, en al helemaal niet tegelijkertijd! En door een beetje verkoudheid laten we ons natuurlijk niet weerhouden en komen we gewoon. Maar mocht één van ons – om welke reden ook – echt niet kunnen fotograferen op jullie trouwdag dan hebben we een samenwerking met een super leuke collega fotografe die we goed kennen en waar we alle vertrouwen in hebben om back-up te staan voor onze bruiloften. Zo zijn er altijd 2 fotografes om jullie trouwdag vast te leggen! Wanneer ook zij niet zou kunnen gaan we in ons netwerk van fotografen op zoek naar vervanging. Mochten we echt geen collega fotograaf kunnen vinden dan zal altijd één van ons komen, zodat jullie altijd verzekerd zijn van een fotograaf op jullie bruiloft.

Is het verplicht om ook een trouwalbum af te nemen?
Natuurlijk niet! Het is aan jullie of jullie wel of geen trouwalbum willen. Een trouwalbum is een mooie manier om jullie foto’s keer op keer te bekijken en de albums die wij aanbieden zijn helemaal aan te passen aan jullie stijl. Maar mochten jullie geen trouwalbum willen dan is dat geen probleem! Mochten jullie maanden of jaren na jullie bruiloft toch een trouwalbum willen, dan maken we die alsnog graag voor jullie!

Maken we zelf de selectie van foto’s voor ons trouwalbum?
Wat jullie willen! Het is mogelijk om zelf een selectie te maken uit alle foto’s, of jullie kunnen Ester, onze vormgeefster, een eerste opzet laten maken en deze later met ons bespreken. Er kunnen dan nog foto’s gewisseld worden of pagina’s aangepast worden voordat jullie album afgedrukt wordt. Pas na jullie goedkeuring gaat het album ontwerp naar onze leverancier.

Hebben jullie alleen digitaal vormgegeven albums of ook nog traditioneel ingeplakte albums?
De meeste trouwalbums die wij tegenwoordig maken zijn digitaal vormgegeven. Dit betekent dat we op de computer een ontwerp maken van de pagina’s in het trouwalbum. De foto’s worden daarna digitaal in een mooi trouwalbum geprint. Het voordeel hiervan is dat er geen speciaal papier nodig is tussen de pagina’s en ook is het papier in een digitaal ontworpen album steviger. Ook kunnen in een digitaal ontworpen album gemakkelijk kleurvlakken of bijvoorbeeld teksten uit de ceremonie toegevoegd worden aan het ontwerp.

Mochten jullie toch liever een traditioneel ingeplakt trouwalbum willen, dan is dat natuurlijk mogelijk. Bij een traditioneel trouwalbum worden de foto’s uitgezocht en bepaald op welk formaat welke foto afgedrukt zal worden. Alle foto’s worden daarna apart afgedrukt en op de pagina’s geplakt. Deze pagina’s worden vervolgens samen gebonden in de kaft. Waardoor een trouwalbum ontstaat. Bij een traditioneel trouwalbum is er minder keuze in formaten en soort kaft.

Bewaren jullie zelf ook een back-up van onze foto’s?
Wij bewaren alle fotoreportages nog jaren nadat deze zijn afgeleverd en maken altijd meerdere back-ups. Maar omdat er natuurlijk altijd door onmacht iets kan gebeuren raden wij jullie aan om zelf ook meerdere back-ups te maken van jullie trouwfoto’s.

Werken jullie ook samen met andere leveranciers?
Ja, wij werken graag samen met andere professionals uit de trouwbranche! Neem eens een kijkje op onze “leuke samenwerkingen” pagina voor leuke leveranciers in de trouwbranche.

Hebben jullie nog een andere vraag? Neem gerust contact met ons op via info@jullie-trouwfotografie.nl of 06 – 44107399